New Cardiovascular Centre at Poitiers Hospital

The consolidation within the same structure of all "vessel" pathologies' treatment aims to promote exchanges between specialities dispersed on the hospital site.

The proposed construction offers a reunified ensemble, allowing natural communications between the technical facilities and the services (surgery and life support) created.

Cardiovascular center thus created extends the existing building without creating an additional satellite and removes the obstacle hindering the southern extension of the hospital.

The architectural image reflects the ambition of an innovative, technologically advanced project, while maintaining a warm human scale.


Inaugurated by President François Hollande on January the 26th, 2017.

Client

Poitiers University Hospital

Year

Delivered in 2017

Size

Gross area 23 400 m² new, 2 100 m² renovation

Cost

48 M€ HT

Program

-

Services

Public project contracting,
Diagnostic, Fire safety,
Coordination, HEQ
High energy performance building

Team

Architect : Behrend Centdegrés Architectures
Associated architect : TLR Architecture
Engineering, HEQ : SLH Ingénierie
Economy : AEC Ingénierie

Photographs © Benoît Fougeirol

Download PDF

Watch the video

Read the press release