New 105 beds nursing home

This project has the twofold ambition to create an institution able to accommodate dependent elderly people and to build a social and intergenerational link with the inhabitants of the suburban neighborhood.

The nursing home is built around a space created in the shape of a village square, promenade area for patients but also meeting place with the inhabitants of the suburban neighborhood. A broad inner street, stretched between the main entrance and the village square, is the main convergence and walking place. Light-flooded, this lively axis of collective activities largely opens outwards thanks to a double-height volume, creating one facade towards the city and two facades on the "village square".

Hospitality is designed as a sequence of welcoming spaces, from urban area to collective community life and to privative spaces.


Client

"Le Clos du Verger" Nursing Home

Year

Delivered in 2010

Size

Net area 6 189 m²

Cost

7,7 M€ HT

Program

Reception area / Administration
2 nursing homes units (35 beds)
1 Alzheimer's unit (35 beds)
Community spaces
Staff premises
Kitchen / Linen room
Technical facilities

Services

-

Team

Architect : Behrend Centdegrés Architectures
Associated architect : SCP d’Architecture Pires Villeret
Engineering, Economy : Ingebat
Catering : BECP
Coordination : Optim’s
Fire safety : Jacques Larbre

Download PDF